Het ziekenhuisdieet

Het ziekenhuisdieet valt onder de zogenaamde crashdiëten. Een crash dieet is een dieet waarbij je in korte tijd relatief veel lichaamsgewicht kunt kwijtraken. Dit doe je door beduidend minder calorieën tot je te nemen dan waaraan je lichaam eigenlijk behoefte heeft. Meestal zit een crashdieet dan ook onder de 1000 calorieën per dag, terwijl een man en vrouw dagelijks gemiddeld respectievelijk 2.500 en 2.000 calorieën verbruiken. Het ziekenhuisdieet is hierop geen uitzondering en kent een zeer streng regime. Het dieet claimt een gewichtsverlies van 5 kilo in 5 dagen. Dat klinkt aanlokkelijk, maar heeft behoorlijk wat nadelen..

Wat houdt het ziekenhuisdieet in?

Het ziekenhuisdieet is oorspronkelijk bedoeld voor patiënten die voor een zware operatie stonden en snel gewicht dienden kwijt te raken. Dit om het risico op complicaties te verkleinen. Inmiddels zien ook niet-patiënten dit dieet als een alternatief om snel af te vallen.
Gedurende het ziekenhuisdieet neem je 5 dagen 3 maaltijden per dag. Je ontbijt, lunch en diner bestaan uit vetvrije en zeer caloriearme producten. Zo bestaat een ontbijt bijvoorbeeld uit 1 stuk fruit, een beschuitje en koffie of thee zonder suiker. Bij de lunch en het diner wordt dit voorschrift aangevuld met hooguit een extra sneetje brood, een ei, wat groenten en een bekertje yoghurt. Op deze manier wordt het lichaam gedwongen de eigen vetreserves aan te spreken.

De voordelen en nadelen van het ziekenhuisdieet

Helaas kent het ziekenhuisdieet meer nadelen dan voordelen. Als voordeel kan genoemd worden dat je in korte tijd flink wat gewicht kunt verliezen, mits je je aan de richtlijnen van het dieet houdt. Punt is, en daarmee gelijk ook het eerste nadeel, dat je niet alleen vet verliest maar ook vocht en spiermassa. Een ander nadeel is het jojo-effect wat zal optreden: door snel af te vallen zullen de kilo’s er ook weer snel aankomen. Ook voel je je tijdens het dieet lusteloos en slap, vanwege de geringe energie die je lichaam uit voeding krijgt.